Централната избирателна комисия прие решение за условията и реда за провеждането

...
Централната избирателна комисия прие решение за условията и реда за провеждането
Коментари Харесай

ЦИК прие условията и реда за провеждането на кампанията за изборите

Централната изборна комисия одобри решение за изискванията и реда за провеждането на предизборната акция за изборите за Европейски парламент и за народни представители на 9 юни. Предизборната акция се открива в 00 ч. на 10 май, 30 дни преди изборния ден, и завършва в 24 ч. на 7 юни, е записано в решението.
Прочетете още
Кампанията се води на български език, а претендентите за народни представители и партиите, обединенията и инициативните комитети, записали претенденти, имат право на идентичен достъп до източниците на информация, която им е нужна за задачите на предизборната акция.

Доставчиците на медийни услуги са длъжни да афишират на интернет страниците си информация за договорите, включително и за безвъзмездните контракти, подписани с партиите, обединенията и инициативните комитети, записали претенденти, и/или с различен възложител, по отношение на предизборната акция, в това число в случай че договорът е подписан с медиатор.

Социалните мрежи, както и персоналните блогове, не са медийна услуга, е записано в решението. 

При лъчение, издание и разпространяване на платени форми на отразяване на предизборната акция доставчиците на медийни услуги ги отделят посредством образен, звуков или аудио-визуален знак, който съдържа надпис или звуково известие, че материалът е заплатен.

Забранено е потреблението на държавния и общинския превоз за предизборна пропаганда, както и провеждането на предизборна пропаганда в държавни и общински институции, институции, държавни и общински предприятия и в търговски сдружения с повече от 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала.

Не е разрешена предизборна пропаганда 24 часа преди изборния ден и в самия изборния ден. 

В период до седем дни след изборния ден партиите, обединенията и инициативните комитети би трябвало да отстранен поставените от тях пропагандни материали във връзка на към този момент завършилите избори.

В решението са записани специфични правила за отразяване на предизборната акция от публичните и комерсиалните електронни медии. Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и заслужено деянията на претендентите, регистрирани от партиите, обединенията и инициативните комитети, при ценене на тяхната равнопоставеност и значителност въз основа на правила, избрани от ЦИК.

Предизборната акция се отразява в стратегиите на Българската национална телевизия и Българското национално радио под формата на клипове, дебати и други форми в несъмнено за тази цел време. Партиите и обединенията, които са записали претенденти във всички изборни региони, имат право на равно присъединяване. Не се позволява потреблението на стратегиите на Българската национална телевизия и Българското национално радио за задачите на предизборната акция отвън избраното за тази цел време, е записано в решението. 

Търговските електронни медии могат да дават време за платено отразяване на предизборната акция на партиите, обединенията и инициативните комитети, записали претенденти, при едни и същи условия и цени. Цените не могат да надвишават междинните пазарни цени за реклама през последните 6 месеца преди началото на предизборната акция.

Условията, както и цените, се афишират на интернет страницата на съответната медия не по-късно от 29 април, като заплащането се прави авансово.

Условията, редът и цените на комерсиалните електронни медии се изпращат на Сметната палата не по-късно от 9 май.

Условията, редът и цените на комерсиалните електронни медии с народен обсег се дават на Централната изборна комисия, не по-късно от 9 май.

Условията, редът и цените на комерсиалните електронни медии с районен и локален обсег се дават на районните изборни комисии, не по-късно от 9 май.

Забранява се в комерсиална реклама да се насочат политически внушения в изгода или във щета на една или друга партия, коалиция, предприемчив комитет или претендент. 

При нарушение на реда за осъществяване на предизборната акция от доставчиците на медийни услуги, партиите, обединенията и инициативните комитети - посредством лицата, които ги съставляват или посредством упълномощени от тях лица, могат да подадат тъжба в период до 24 часа след лъчение на съответното предаване.

В настрана свое решение ЦИК разписа Правила за отразяване от Българската национална телевизия и Българското национално радио на деянията на претендентите за членове на Европейския парламент от Република България и претендентите за народни представители в изборите на 9 юни 2024 година, регистрирани от партиите, обединенията и инициативните комитети по време на предизборната акция.

От 25 април ЦИК стартира да приема документи за регистрация на кандидатски листи за членове на Европейския парламент (ЕП) от Република България. Крайният период за приемане на документи е 7 май. От същата дата се одобряват и документи за регистрация на инициативни комитети за издигане на самостоятелни претенденти за членове на Екологичен потенциал. Крайният период за приемане на документи е 29 април.

Общо 23 партии и 11 обединения са подали заявление за регистрация за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) и/или за народни представители, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР